Прикорм після року

Прикорм після року

Годуванню дітей першого року життя присвячено багато книг та статей. Але ось малюкові виповнюється один рік. Здавалося б, він стає все самостійнішим і цілком може їсти звичайну їжу із сімейного столу. Нарешті мама може видихнути, адже приготування окремої дитячої їжі займало так багато часу. Проте розслаблятися ще рано: саме час привчати дитя їсти правильну здорову їжу!

Зовсім не таємниця, що правильне харчування — основа здоров’я. Але як важко це здійснити насправді! Справді, полиці магазинів і супермаркетів рясніють яскравими пакованнями, телевізор наполегливо повторює про користь тих чи інших продуктів. Серед усієї цієї строкатості та реклами нам, дорослим, складно вибрати дійсно потрібне та корисне, що вже говорити про наших дітей! То як годувати малечу правильно?

Об’єм шлунка у дітей, проти шлунка дорослих, відносно невеликий. При цьому він розрахований на невеликі порції. Саме тому головною вимогою до дитячої їжі має бути її достатня поживність. Їжа повинна не тільки забезпечувати дитину енергією, але й містити всі потрібні для нормального росту та розвитку інгредієнти: білки, жири, вуглеводи, вітаміни та мікроелементи.

«Чудова вісімка»

Дитячий організм росте інтенсивно, тому особливо потребує білків, які синтезуються з амінокислот. Деякі амінокислоти виробляє сам організм, а деякі (їх вісім) — обов’язково повинні надходити з їжею. Їх учені назвали «незамінними».

Білок та «чудова вісімка» містяться в яйцях, м’ясі, квасолі, бобових. Іноді ці продукти слід замінювати. Наприклад, раз на тиждень готуйте квасоляний супчик без м’яса чи пюре з гороху. Вибираючи м’ясні продукти, звертайте увагу на їхню жирність: що менше жиру, то краще! З цієї ж причини птицю краще готувати без шкірки. Так ви вже тепер привчите малюка харчуватися правильно: пісне м’ясо — відмінна профілактика захворювань серця та судин у старшому віці.

Корисні мікроелементи

Залізо входить до складу гемоглобіну — речовини, яка доставляє в кожну клітину організму необхідний для її життя кисень. Якщо заліза мало, зменшується кількість гемоглобіну, і може розвинутися анемія та кисневе голодування. Це особливо небезпечно для нервової системи, яка лише формується. Діти стають млявими, погано навчаються та переносять фізичне навантаження, швидко втомлюються. Залізо для гемоглобіну в організмі не синтезується. У перші 6 місяців життя малюк забезпечений залізом із запасів, отриманих від матері, а також завдяки грудному молоку. А ось після першого півріччя воно обов’язково має надходити з їжею. У легкодоступній та засвоюваній формі заліза багато у рибі, м’ясі та м’ясних субпродуктах. Тому вся ця їжа обов’язково і регулярно має потрапляти в тарілку дитини.

А ось те залізо, яке міститься в кашах, бобових та квасолі, овочах та фруктах, засвоюється набагато гірше. Тому ці продукти не можуть повністю замінити дитині м’ясо.

Під час приготування будь-якої їжі пам’ятайте, що деякі речовини посилюють всмоктування заліза, а деякі пригнічують цей процес. Наприклад, свіжі овочі та фрукти містять багато вітаміну С, тому їх потрібно обов’язково поєднувати з м’ясом. Також дуже корисно під час їжі пити фруктові соки з м’якоттю. Хліб, приготований з тіста на опарі (з використанням дріжджів) містить більше заліза, ніж хліб бездріжджовий. А ось речовини, що містяться в чорному, зеленому, трав’яному чаї, каві та какао, всмоктування цього важливого мікроелемента гальмують. Наприклад, чай знижує всмоктування заліза з їжі на 62 %! Саме тому такі напої не потрібно давати дітям щонайменше до 2 років. З цієї ж причини не слід рано вводити в раціон крихітки коров’яче молоко. Давати його потрібно поступово, не раніше ніж після 9 місяців, та й тільки в тому разі, якщо мама більше не годує малюка грудьми.

Йод — не менш важливий мікроелемент, ніж залізо. Він входить до складу гормонів щитоподібної залози, які беруть участь у багатьох обмінних процесах, рості та дозріванні нервової системи та скелета. Щоб уникнути його дефіциту в раціоні дітей та дорослих, потрібно регулярно вживати морепродукти (мідії, креветки, морську капусту), хурму, використовувати для приготування їжі йодовану сіль. Морська риба — єдине багате натуральне джерело йоду. Щотижневе вживання близько 200 г морської риби забезпечує дитину раннього віку потрібною для її росту дозою йоду. Тому нехай рибний день стане приємною та корисною традицією у вашій родині!

Що корисно, а що ні

Щодня готуючи їжу для всієї родини, кожна мама думає про те, що з цього дає користь, а що — шкодить. Наприклад, хліб, крупи, макаронні вироби та картопля здавна становлять основу харчування протягом усього року. Хоча в них мало білків та жирів, вони слугують основним джерелом енергії. Вуглеводи, мікроелементи, харчові волокна та вітаміни, що входять до складу цих чудових продуктів, незамінні для людей будь-якого віку. Клітковина, якої вдосталь у свіжих овочах, стимулює роботу кишківника, слугує субстратом для розмноження в ньому корисних мікроорганізмів та виводить з організму токсини. Тому не лише привчайте діток до страв з овочів з раннього віку, а й обов’язково їжте їх самі.

Деякі речовини (наприклад, цукор та сіль) формують у нас певні харчові стереотипи. Самі собою вони не шкідливі: шкідливо зловживати ними. Наприклад, сильно солона їжа викликає в людини спрагу, щоб її зменшити — доводиться пити багато рідини. Згодом зайва рідина дає навантаження на судини та нирки й безпосередньо впливає на розвиток підвищеного кров’яного тиску — гіпертонії. Дуже важливо змалку привчати дитину не солити їжу додатково, вибирати їжу з низьким вмістом солі. З раннього дитинства ви дбаєте про майбутнє здоров’я свого маляти!

Цукор не є важливим компонентом харчування маленьких дітей. До того ж вживання солодощів спричиняє карієс та руйнування зубів. Малята досить швидко звикають до солодкого і потім відмовляються їсти потрібну та корисну їжу. Тому чим пізніше ваша дитина спробує солодощі — тим краще! І, звичайно ж, у вашому будинку не повинно бути солодких газованих напоїв, від яких ніякої користі, тільки здуття живота. Краще зваріть дитині компотик зі свіжих або заморожених ягід, кисіль, приготуйте морс — це смачно та корисно! Маленькі діти повинні отримувати трохи більш як 25 грамів цукру на день. Це число охоплює весь цукор у цукерках, джемі, булочках, напоях, соках — будь-яких солодощах, які малюк отримує протягом дня.

Пийте, діти, молоко

Молочні продукти містять багато білка та кальцію, край потрібних для росту та розвитку кісток та зубів. Познайомте та подружіть 7–8 місячного малюка з кефіром, йогуртом і сиром. До 2 років усі молочні продукти, які потраплять на стіл дитині, повинні мати звичайну жирність (3,2 % або 3,5 %), тому що при низькій жирності вони можуть завдати шкоди. А ось ряжанку та вершки краще давати після року: вони дуже жирні та погано перетравлюються маленькими дітками. Не забувайте, що глазуровані сирки, як би вони красиво не виглядали, кисломолочними продуктами не є, і давати їх дітям не варто.

Якщо ви годуєте однорічну дитину грудьми — продовжуйте робити це й надалі. Незважаючи на те що після року енергетична цінність грудного молочка знижується, воно, як і раніше, дає імунологічний захист і є додатковим джерелом вітамінів та мікроелементів. Хоча заліза в грудному молоці не так багато, його дуже добре засвоює дитячий організм (набагато краще, ніж залізо з коров’ячого молока або суміші).

Часто мами скаржаться, що їхні однорічні малюки відмовляються від звичайної їжі, але із задоволенням смокчуть грудне молоко. Багато лікарів і родичів відразу радять припинити годування грудьми: мовляв, воно тільки заважає, а от не буде грудного молока — доведеться дитині їсти те, що покладуть їй на тарілку. Однак чинити так зовсім не слід. Відмова малюка від їжі виникає через помилки, які допускають при введенні прикорму: батьки не враховують потреб і бажань своєї дитини, прагнуть за будь-яку ціну нагодувати її, іноді годують через силу, чого категорично робити не варто. При екстреному завершенні годування грудьми проблема відмови від їжі в такій ситуації не розв’яжеться. Дитина залишиться без грудного молока, але, як і раніше, не їстиме щось інше.

Насправді годування грудьми після року ніяк не впливає на перехід дитини до звичайної їжі із сімейного столу. Ба більше, материнське молоко захищає її кишківник від розладів, які можуть виникнути при переході на інші продукти Грудне вигодовування, як і раніше, забезпечує психоемоційний зв’язок мами та її малюка, а поступове відлучення від грудей пройде м’яко і безпечно як для самої жінки, так і для її дитини.

Готуємо смачно та корисно

З корисними продуктами ми вже ознайомилися. «Як їх корисно приготувати?» — запитаєте ви. Рецепти приготування здорової їжі універсальні для дорослих та дітей: менше смажити, частіше варити, тушкувати та запікати. Щоб зберегти в овочах більше вітамінів та мінералів, приготуйте їх у пароварці або запікайте разом зі шкіркою в духовці. Бобові (горох, квасолю та сочевицю) ретельно вимочуйте і варіть. Дуже корисно комбінувати варені або запечені овочі із сирими. Крихітці напевно сподобається салат із запечених кабачків із сирою цибулею, заправлений оливковою олією. Звичайно ж, кладіть в їжу якомога менше солі, цукру та тваринного жиру.

Як часто годувати діток однорічного віку та старше?

Не менш як 5 разів на день: має бути 3 основні прийоми їжі сніданок, обід та вечеря) та 2 додаткові — у форматі другого сніданку та полуденка.

Наші діти — це відображення наших смаків та звичок. Зрозуміло, і добрих, і поганих. Якщо ви хочете привчити дитину їсти здорову та корисну їжу — вживайте її самі. Будьте в цьому питанні взірцем для свого чада, так ви не тільки виховаєте в ньому культуру харчування, але й подбаєте про своє здоров’я. Подвійна користь!

Ще одне правило: що більше їжа зберігається, то менше корисних речовин у ній міститься. При приготуванні їжі краще не мучитися з одною складною стравою, але на весь тиждень, а регулярно готувати щось просте та корисне.

Відомий український філософ Григорій Сковорода сказав якось, що «Бог усе потрібне зробив простим, а все складне — непотрібним». Ця фраза дуже актуальна для тієї їжі, яку ми їмо самі та даємо своїм дітям.

Будьте здорові!

Автор/ка
Олена Горенькова
педіатриня, консультантка із грудного вигодовування