Зціджування та зберігання грудного молока для доношених дітей у питаннях та відповідях

Зціджування та зберігання грудного молока для доношених дітей у питаннях та відповідях

У цій статті зібрані найпоширеніші питання про зціджування та зберігання грудного молока

Залежно від причин зціджування та своїх потреб жінка може обрати той спосіб зціджування та зберігання грудного молока, який зручний саме для неї.

Для чого потрібно зціджувати та зберігати грудне молоко?

  • Ви хочете залишити немовля на деякий час та зайнятися своїми справами.
  • Ви вийшли на роботу в перші місяці материнства.
  • Ви потрапили до лікарні чи вам доведеться пройти лікування, несумісне із грудним вигодовуванням.
  • Ви через якісь обставини розлучені з дитиною, і вам потрібно зберегти лактацію.
  • Ви бажаєте стати доноркою грудного молока. 
  • Ви годуєте свою дитину зцідженим грудним молоком.

Більше про показання для зціджування ви можете дізнатись у статті.

Як зціджувати грудне молоко?

Грудне молоко можна зціджувати руками, а також ручним або електричним молоковідсмоктувачем.

  • Якщо ви плануєте зціджувати молоко за потреби час від часу, можна спокійно використовувати ручне зціджування. Проте потрібно пам’ятати, що не у всіх жінок одразу виходить легко це зробити. Зціджування — це навичка, яку треба опанувати, також слід зрозуміти, як працюють саме ваші груди.
  • Ручний молоковідсмоктувач можна використовувати для регулярних, невеликих за об’ємом зціджувань, один-два рази на тиждень. Інколи жінкам зручніше використовувати молоковідсмоктувач, а не ручне зціджування (руками зовсім не виходить, незручно і т.д), інколи — навпаки. Потрібно обрати те, що підходить саме вам.
  • Для регулярних, великих за об’ємом зціджувань (наприклад, для виходу на роботу) зазвичай використовують електричний молоковідсмоктувач.

Як правильно зціджувати грудне молоко?

  • Перед ручним зціджуванням потрібно обов’язково вимити руки з милом. 
  • У разі зціджування молоковідсмоктувачем усі його деталі слід завчасно вимити з мийним засобом, висушити на повітрі чи протерти сухою серветкою. Стерилізувати молоковідсмоктувач не потрібно.
  • Груди додатково мити не треба.
  • Молоко, зціджене руками, не відрізняється за чистотою від того, яке зцідили за допомогою молоковідсмоктувача.

Важливо пам’ятати: молоко не буває стерильним. Це жива рідина, яка насичена корисними бактеріями для гармонійного розвитку кишківника дитини. Не потрібно прагнути досягти стерильності, якщо зціджуєте молоко для доношеного малюка. Проте варто дотримуватися правил гігієни, щоб зменшити ризик росту патогенної мікрофлори у зцідженому молоці.

Яку тару можна використовувати для зберігання та заморожування зцідженого грудного молока?

  • Для зберігання грудного молока потрібно використовувати контейнери з харчового пластику чи спеціальні пакети для збору грудного молока.
  • Також можливе зберігання молока у скляному посуді.
  • Якщо заморожуєте та зберігаєте молоко довгостроково, кожен контейнер чи пакет молока треба підписувати. На ньому має бути обов’язково дата зціджування та за потреби ім’я дитини.
  • Якщо плануєте заморожувати, залишайте місце у ємності з грудним молоком, враховуючи розширення рідини при заморожуванні.
  • Потрібно уникати зберігання молока у контейнерах, в яких міститься бісфенол А. Доведено, що він негативно впливає на ендокринну систему організму.
  • Грудне молоко не має зберігатися у контейнерах, призначених для медичного використання (збору сечі й т.д.), безпечність їх використання не доведено.

За яких температур та як довго можливе зберігання грудного молоко?

  • Щойно зціджене молоко може зберігатися за кімнатної температури (15–27° С) від 4 до 6–8 годин. Молозиво та грудне молоко, зібране до шостого дня після пологів, — до 10 годин. На час зберігання грудного молока впливає спосіб зціджування та температура у приміщенні. Що «чистіші» умови, за яких зціджено молоко, та нижча температура у приміщенні, то довше воно може зберігатися. За температури 27–32° С грудне молоко зберігається до 4 годин. Проте загальна рекомендація для будь-якого зціджування — якомога швидше поставити молоко в портативний чи звичайний холодильник або заморозити, якщо у цьому є потреба.
  • У портативному холодильнику (ємність з охолоджувальними елементами) молоко може зберігатися до 24 годин.
  • У холодильнику за температури 4° С час зберігання грудного молока варіюється від 48 годин до 72 годин. Так само це залежить від умов збору грудного молока, та як і скільки воно зберігалося, перед тим як потрапити у холодильник. Тобто молоко, зібране в умовах із мінімальним бактеріальним навантаженням (наприклад, у лікарні), буде зберігатися довше, навіть до 4–8 діб. Також важливо зберігати молоко близько до задньої стінки холодильника, а не на його дверцятах.
  • Якщо всередині холодильника спільна морозильна камера, за -15° С грудне молоко може зберігатися до 2 тижнів.
  • В окремому відсіку морозильної камери холодильника за -18° С воно зберігається до 3–6 місяців залежно від того, як часто її будуть відкривати. Важливо, щоб молоко зберігалося в задній частині камери. Якщо зберігати молоко за кімнатної температури, в портативному або звичайному холодильнику до його переміщення в морозильну камеру, безпечний час зберігання молока може зменшитися.
  • В окремій морозильній камері при глибокому заморожуванні за -20° С  грудне молоко можна зберігати протягом 6–12 місяців. Тут також час зберігання може змінюватись, якщо до моменту заморожування молоко зберігати за кімнатної температури, в портативному або звичайному холодильнику.

Як розморожувати та підігрівати грудне молоко?

  • Розморозити молоко можна в холодильнику, помістивши його туди завчасно на 24 години чи за допомогою гарячої води (під струменем або поклавши пакет із молоком у ємність із водою). 
  • Підігріти розморожене грудне молоко можна так само — за допомогою теплої води чи парової бані.
  • Не слід розморожувати чи підігрівати молоко у мікрохвильовій печі або кип’ятити його, це зменшує його корисні властивості.
  • Не можна повторно заморожувати розморожене молоко.
  • Розморожене в холодильнику молоко може зберігатися у ньому ж до 24 годин за температури від 5° С і нижче і до 2 годин за кімнатної температури.
  • Молоко, розморожене за допомогою гарячої води, може зберігатися у холодильнику до 4 годин, але не зберігається за кімнатної температури. Його потрібно якнайшвидше дати дитині.
Грудне молоко

Кімнатна температура (15–27° С)

Холодильник  
(5° С або нижче)


Морозильна камера
(-15° С або ниже)


Свіже, щойно зібране молокоВід 4 до 6–8 годин48–72 години
Зберігати з найхолоднішого боку
2 тижні у спільній камері (-15° С)
 
3 місяці в окремій камері (-18° С)
 
6–12 місяців, якщо глибоке заморожування (-20° С)

Розморожене в холодильник

Не більше як 2 години

24 години

Повторно не заморожуйте

Розморожене в теплій воді

Годуйте одразу, залишки виливайте

Не більше ніж 4 години

Повторно не заморожуйте

Автор/ка
Любов Плахотник
психологиня, консультантка з грудного вигодовування